Deski do krojenia – jak prawidłowo o nie dbać?

Przygotowaliśmy dla Państwa 7 najważniejszych zasad użytkowania drewnianych
desek do krojenia
1. Deski zawsze
myj ręcznie, pod bieżącą wodą.
Nigdy nie używaj do tego zmywarki, nie zanurzaj też deski w misce z wodą (nadmiar
wody i wysoka temperatura osłabia drewno, może powodować odkształcenia lub
pęknięcia).
2. Przed pierwszym
użyciem należy umyć deskę.
3. Używaj dowolnego płynu do naczyń oraz ulubionych
gąbek lub ściereczek. Płyn do naczyń spłukuj od razu po myciu, a następnie
wycieraj deskę do sucha.
4. Unikaj stawiania na desce gorących przedmiotów typu garnek, czy słoiki po pasteryzacji
(powoduje odkształcenia deski).
5. Nie trzymaj deski nad źródłem ciepła, typu: parapet nad grzejnikiem.
6. Odkażaj
deski do krojenia (najlepiej przed impregnacją). Możesz w tym celu użyć
spirytusu spożywczego. Przetrzyj deskę szmatką zwilżoną spirytusem, a następnie
pozostaw ją do czasu odparowania.
7. Regularnie konserwuj deskę, im częściej tym lepiej. Używaj do tego olejów
przeznaczonych do desek do krojenia (ewentualnie olejów jadalnych lub
mineralnych, pamiętaj jednak, że te oleje trudniej się wchłaniają i łatwiej
wymywają z powierzchni drewna, ponieważ są za gęste). Powierzchnie desek nie
powinny być zbyt suche i porowate, olej chroni je przed wodą, płynami do
naczyń oraz sokami z warzyw i owoców.
Autor: Edyta
Węglewska
Polecane
