Deski do krojenia – jak prawidłowo o nie dbać?
Przygotowaliśmy dla Państwa 7 najważniejszych zasad
użytkowania drewnianych desek do krojenia
1.
Deski
zawsze myj ręcznie, pod bieżącą wodą – może być letnia woda. Nigdy nie używaj
do tego zmywarki, nie zanurzaj też deski w misce z wodą (nadmiar wody
osłabia drewno, może powodować odkształcenia lub pęknięcia).
2.
Przed
pierwszym użyciem należy umyć deskę.
3.
Używaj
dowolnego płynu do naczyń oraz ulubionych gąbek lub ściereczek. Płyn do naczyń spłukuj
od razu po myciu, a następnie wycieraj deskę do sucha.
4.
Unikaj
stawiania na desce gorących
przedmiotów typu garnek, czy słoiki po pasteryzacji (może spowodować plamy lub
odkształcenia).
5.
Nie
trzymaj deski nad źródłem ciepła,
typu: parapet nad grzejnikiem.
6.
Odkażaj deski do krojenia
(najlepiej przed impregnacją). Możesz w tym celu użyć spirytusu spożywczego.
Przetrzyj deskę szmatką zwilżoną spirytusem, a następnie pozostaw ją do czasu
odparowania.
7.
Regularnie
konserwuj deskę, im częściej tym
lepiej. Używaj do tego olejów przeznaczonych do desek do krojenia (ewentualnie olejów jadalnych lub mineralnych, pamiętaj jednak, że te oleje trudniej się wchłaniają i łatwiej wymywają z powierzchni drewna). Powierzchnie
desek nie powinny być zbyt suche i porowate, olej chroni je przed wodą i płynami
do naczyń.